GIDA FOTOĞRAFÇISI

GIDA FOTOĞRAFÇISI

GIDA FOTOĞRAFÇISI –YEMEK FOTOĞRAFÇISI 
GIDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ 

Olsada yesek ! 

Alışkanlıklarımız değişti,   Teknolojinin sağladığı kolaylıkları çok çabuk öğreniyor ve kullanıyoruz  
giyeceğimiz kazaktan yiyeceğimiz yemeğe kadar artık her şeyi  internet ortamında arıyoruz . 

Birden fazla seçeneğe aynı anda ulaşınca da  daha fazla eleştirip daha fazla seçici davranıyoruz .

Bu yazımızda değişen davranışlarımıza göre “GIDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ “ konusunu ele alacağız.

       
GIDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ 

Gördüğümüz bir yemek fotoğrafının iştahımızı kabartması , bir içecek fotoğrafının  sıcak yaz günü içimizi serinletmesi  kışın  içimizi ısıtacak görüntüde olması gerekir .
Gıda fotoğraf çekimi , yemek fotoğraf çekimi ni de diğer fotoğraf çekimlerinden ayıran en önemli özellik de bu hissi bize geçirebilmesidir .
Peki bir gıda fotoğrafçısı olarak bu çekimleri nasıl gerçekleştirmekteyiz .

Öncelikli olarak fotoğrafı çekilecek ürünün doğasını çok iyi bilmek analiz etmek gerekmektedir . 

Bir kuru yemiş fotoğrafını zaman  sıkıntısı olmadan rahatça çekebileceğimiz gibi bir dondurma fotoğrafını  çok kısıtlı bir sürede  erimeden görüntüsü bozulmadan çekmek gerekmektedir . bir çorbayı sıcak dumanı üstünde tüterken çekmek gerekirken  bir içececeğin  buz gibi görüntüsünü kaybetmeden fotoğraf karesine taşımak gerekmektedir .

Daha sonrasında ise diğer fotoğraf çekim tekniklerinden farklı olarak ışık kaynağını nasıl kullanacağımızı iyi bilmemiz gerekir .

Gıda fotoğraf çekimlerinde  ışık kaynağı klasik yöntem olan sizin ve fotoğraf makinenizin arkasından gelen bir ışık olması yerine gıdanın arkasından yada ön yan açılardan gelen ışık olması ürünün çok daha çarpıcı bir izlenim ve gıdanın yapısını dokusunu bize en iyi aktaran  bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır . 

Ana ışık kaynağımız olan güneş ışığının doğal yansımaları ile fotoğraf çekmek çok keyifli olsa da her ortamda ve saatte aynı şiddet de ışık ortamına ulaşamadığımızı göz önünde bulundurursak elimizde ki ışık kaynaklarını  doğal ışık şeklinde simüle etmemiz gerekecektir .

Işığının yönünün ayarlanmasından  sonra diğer dikkat edilecek bir konuda gıdanın yada içeceğin türüne göre soğuk renkler yada sıcak renklerin nerede ve nasıl kullanılması gerektiğini bilmektir .
Bir et yemeğinde soğuk renkler iştah keserken  bir dondurma fotoğrafında sıcak renkler gerektiği gibi soğuk ve serinletici etki bırakmamaktadır . 

          

Gıda fotoğrafçılığının önemli diğer bir kısmı ise  gıda stilistliği kısmıdır  . bir yemeği  müşterinizin önüne nasıl sunuyorsanız  fotoğraf çekerken de aynı açı dan  ve o tabağın içinde olması gereken tüm ayrıntılara dikkat ederek tabağınızı hazırlamanız gerekmektedir . özensiz hazırlanmış bir salata tabaktan taşmış sos görüntüleri  malzemelerin gereğinden fazla pişirilerek ana görüntülerini kaybetmiş olarak fotoğraflanmaları siz ışığınızı ne kadar güzel ayarlasanız da ve ne kadar da net fotoğraf çekseniz de  fotoğrafa bakan kişi açısından  o kadarda etkili bir fotoğraf olmayacaktır . 

Bütün bu teknik ayrıntıların  yanı sıra iyi bir gıda fotoğrafı çekebilmek için bence aslında en önemli kısım yemeği gıdayı içecekleri seven biri olmanızdan geçmektedir . 
İçinizde o ruh yoksa en iyi ışık en iyi lens bile bir işe yaramayacaktır . 

Melih korkut doğan                                                               korkut doğan foto 
0532 386 24 60